Vad gör en konsult?

Det finns många branscher att arbeta med som konsult. De flesta branscher har behov av konsulter i någon form. Men vad gör en konsult? En konsult kommer ofta i form av en expert för att lösa ett temporärt problem. Detta problem kan ju variera men kan t.ex. vara för att täcka upp för någon som är föräldraledig. Det kan vara att man behöver en viss specialistkompetens under en kortare tid på bara några månader, eller helt enkelt att man inte kan hitta någon att anställa för en viss roll. I samtliga dessa fall kan man lösa sitt problem med att ta in en konsult.

Att jobba som konsult är att vara ”en sakkunnig rådgivare” eller en person som kan arbeta med en specifik kompetens eller råda andra i ett speciellt ämne. Många konsulter arbetar som egenanställda men i vår bransch (och andra som t.ex. ekonomi) är det väldigt vanligt att bolag anställer konsulter och tillhandahåller dem i uppdrag hos sina kunder.

Vad gör en konsult?

För att svara på frågan – ”Vad gör en konsult?” – så kan jag bara berätta lite om vad en konsult i IT-branschen kan jobba med:

  • DevOps och DevSecOps
  • Systemutvecklare
  • Webbutvecklare
  • Mobilutvecklare
  • Projektledare
  • Scrum Master och Agil coach
  • UI/UX Designer
  • IT-Tekniker
  • M.fl.

Dessa roller är ett axplock och det finns mycket mer man kan jobba med och dessa roller som nämns kan se ut på många olika sätt.

Vad gör en konsult? Finns det fördelar?

För att nämna några fördelar med konsultrollen så kan jag jämföra med att vara anställd i t.ex. ett produktbolag. Med en sådan ”vanlig” anställning går du till ditt jobb varje dag och utför dina arbetsuppgifter. Är du konsult så jobbar man i uppdrag. Ett uppdrag är hos eller åt en specifik kund och är oftast tidsbegränsat. I regel är ett konsultuppdrag från 6 månader och kan sträcka sig under flera år. Fördelen med detta arbetssätt är att man kan avsluta det och ta ett nytt uppdrag.

Detta gör ju att man inte tröttnar på sitt jobb lika fort och man får också fördelen att kunna jobba i olika branscher fast man har samma arbetsgivare. Ena uppdraget kan vara åt en kund inom livsmedelsbranschen och nästa uppdrag är kanske på en bank.

Om du fortfarande ställer dig frågan: Vad gör en konsult? men tycker att konsult-rollen låter intressant och du har rätt kompetens så får du gärna höra av dig till oss. Då kommer att kunna beskriva rollen som konsult tydligare och bättre. Våra systerbolag inom B3 Consulting Group letar också efter nya kollegor så kolla in vad vi kan erbjuda dig.